Vrijeschool De Vuurvogel in Driebergen heeft wel een heel aparte manier om met ouders om te gaan. Ouders die zich zorgen maken over het schoolklimaat worden niet alleen misleid en geïntimideerd, maar worden ook in een slecht daglicht geplaatst. Zowel ouders als instanties hebben vanuit bezorgdheid melding gedaan bij Onderwijsinspectie.
Politiemelding
De school maakt het zelfs zo bont dat ze in juni 2013 bij de politie meldt dat een vader een bedreiging en een risico voor de veiligheid zou zijn. Minder dan twee weken daarvoor prees de school de vader echter nog voor zijn positieve instelling bij schoolactiviteiten. De vader wist niet wat hij hoorde toen hij bij de politie werd ontboden om gehoord te worden. ‘Een paar dagen voor de school achter mijn rug om naar de politie is gestapt, kreeg ik zelfs nog een vriendelijke mail van de schoolleider.[1] Het is alsof de school me een mes in de rug heeft geduwd. Er wordt tegen andere ouders zelfs gezegd dat ze beter niet met me omgaan.’
Vertekend beeld
Dat de vader geen veiligheidsrisico inhoudt, blijkt uit meerdere recent afgelegde verklaringen, onder andere van overheidsinstanties. Daardoor is de melding van de school op los zand komen te staan. Voor vader een schrale troost, want het gebeurde heeft zijn vertrouwen in de school op de proef gesteld en had zijn goede imago een flinke deuk kunnen geven. ‘De school stuurde me een brief waarin staat dat men me niet in diskrediet heeft willen brengen of mijn carrière niet heeft willen schaden. Terwijl is het kwaad wel geschied, want er is toch een vertekend beeld van je persoon neergezet. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ik dacht dat de school haar lessen uit het verleden had getrokken, maar blijkbaar heb ik me vergist.’ In de brief laat de school weten de vader nauwlettend te volgen.[2]
Meerdere valse verklaringen
Met lessen uit het verleden verwijst de vader naar een voorval uit 2007. Toen hij in maart van dat jaar zijn kinderen van school ging ophalen, versperde een juf hen tot drie keer toe op hardhandige wijze de doorgang. De vader ging echter niet in op de provocaties en stapte gewoon verder richting zijn wagen. Omdat de vader verhaal ging halen bij toenmalig schoolleider Margreet Regtvoort volgden vanuit de school twee excuusbrieven [3,4] voor het gedrag van de juf. Volgens de vader was de juf overspannen en is dit ook de reden dat ze de school ondertussen heeft verlaten. Wonderwel heeft de school daarna bij het AMK een voor de vader bezwarende verklaring afgelegd, waarin de vader vanwege het voorval door de school onder andere beschreven werd als bedreigend. In 2012 herhaalde de school in de persoon van haar intern begeleider die verklaring nog een keer voor de Raad voor de Kinderbescherming. Ondanks de gegeven excuses én de handdruk waarmee de juf het ‘incident’ als afgesloten bezegelde.
Vingerwijzing naar de juf
Volgens huidig schoolleider Sonja Helling ligt de oorzaak van het voorval bij de juf. De school heeft onlangs dan ook de verklaring van de juf bij het AMK gerectificeerd. Vreemd genoeg houdt de school wel vast aan de verklaring bij de RvdK, terwijl die identiek is aan de verklaring bij het AMK. De juf wilde zonder overleg met de school geen verder commentaar geven over het voorval in 2007 of het gebruik van haar verklaring in 2012, maar leek in ieder geval niet blij te zijn met de rectificatie. ‘Staat er nog van dat leuks in?’ aldus een schijnbaar licht verontwaardigde juf.
Dat de school nu opnieuw voor de vader bezwarende verklaringen aflegt bij instanties valt moeilijk te rijmen met de lovende verklaring die de school in juni aflegde. Daarin zegt de school onder andere dat de vader ‘zeer actief betrokken is bij alles waar hij betrokken bij kan zijn’. De vader wil in het belang van zijn kinderen met de school in gesprek blijven, maar is voorzichtig. ‘Op advies van instanties heb ik wel het contact op een laag pitje gezet,’ voegt hij eraan toe.
Schoolleider ziet geen risico
Voor schoolleider Helling is een en ander ook onverklaarbaar. Zo heeft het schoolbestuur haar wel gevraagd of zij de vader als een risico voor de veiligheid ziet, maar is zij naar eigen zeggen pas meer dan drie maanden na de politiemelding door het schoolbestuur op de hoogte gebracht dat er een melding was gedaan. Over hoe het kan dat een school naar de politie stapt zonder dat het schoolhoofd daar iets van weet, zegt Helling: ‘Schoolbesturen van dit soort kleine scholen zijn gewoon ouders. Ouders horen van ouders dingen en dan gaat dat dus lopen.’ De schoolleider benadrukt geen idee te hebben waarover het schoolbestuur het heeft. ‘Ik heb geen reden om te denken dat er een risico is. Ik kan niet één voorval noemen over agressiviteit’, aldus Helling.
Omdat op school geen aanleiding is om de vader als risico te zien, vermoedt de schoolleider dat het in de privésfeer moet worden gezocht. Vraag is waarom de school dan melding heeft gedaan en zinspeelt op het verleden van de vader. ‘Het zou kunnen zijn dat de ex-vrouw daar een rol in speelt. Dat is ook een van de ouders op de school’, zegt Helling. Ze ziet echter zeker geen complot tegen de vader. ‘ Ik heb niet het gevoel gehad bij mijn bestuur dat ze zoiets hadden van, hoera, nu hebben we iets gevonden om die vader dwars te kunnen zitten.’ Dat het schoolbestuur de vader laat weten de ontwikkelingen tussen hem en de school nauwlettend op te volgen en indien nodig opnieuw haar verantwoordelijkheid te nemen, lijkt volgens de schoolleider dreigend richting de vader.
Pestproblematiek
Niet alleen tussen ouders en school bestaan er spanningen. Ook tussen kinderen onderling gaat het vaak niet goed. Er wordt – zoals dat onder kinderen nogal eens het geval is – gepest op school. Een aantal ouders vindt echter dat de school te laks omgaat met pestgedrag. De school erkent het pestprobleem. Nadat de pestproblematiek op een ouderavond ter sprake is gebracht, heeft de school contact opgenomen met een externe dienst om advies in te winnen over pesten, maar dit leverde in eerste instantie niks op. De schoolleider geeft aan dat rond pesten ondertussen verdere stappen zijn ondernomen. Ouders ervaren de aanpak van de school als bagatelliserend. De pestproblematiek zou ertoe hebben geleid dat ouders hun kind(eren) van school hebben veranderd of overwegen dit te doen.
Antroposofisch onderwijs
Het door vrijeschool Vuurvogel verstrekte onderwijs is gebaseerd op de antroposofie, een door de occultist Rudolf Steiner (1861-1925) ontwikkelde mystieke leer. In het steiner/vrijeschoolonderwijs ligt de nadruk meer op ontwikkeling dan op kennisverwerving. In het schooljaar 2009-2010 werd vrijeschool de Vuurvogel door Onderwijsinspectie nog als zwak bestempeld en kwam de school onder intensief toezicht te staan. Momenteel heeft de school door het afleggen van een verbetertraject het basistoezicht verworven. Volgens een door de school afgenomen enquête zijn ouders zeer tevreden over het onderwijs, de aandacht voor de kinderen en het schoolklimaat.
Bijlagen
[2] politiemelding schoolbestuur
[3] excuusbrief juf voorval 2007
[4] excuusbrief school voorval 2007