Veldrijder Tom Meeusen mocht vandaag niet starten in de wereldbekerveldrit in Rome. Conform het antidopingbeleid moest de Belgische Wielrijdersbond Meeusen een startverbod opleggen, omdat hij wordt genoemd in een dopingonderzoek naar de Rotselaarse huisarts Chris Mertens.
Wonderdokter
Meeusen blijkt niet de enige te zijn die wordt genoemd in het onderzoek. Ook de hink-stap-springster Svetlana Bolshakova komt bij Mertens over de vloer. Bolshakova kwam aanvankelijk bij Mertens terecht voor de behandeling van ijzertekort. Ze ontkent dopinggebruik en beoordeelt Mertens als ‘een correcte arts’. Volgens insiders zoals Fidea-manager Hans Van Kasteren behandelt de ‘wonderdokter’ nog bekende topsporters, waaronder ook enkele voetballers.
Chris, Ferdinand en Jules Pikuur
Chris Mertens staat in de traditie van zijn vader, Jules Mertens, ook een arts. Wijlen Jules Mertens, in het wielermilieu bekend als Jules Pikuur, was een pionier op het gebied van biopunctuur en ozontherapie. Ozonbehandeling bestaat uit het aftappen van bloed, dit bloed verrijken met ozon (hoogwaardige zuurstof) en het verrijkte bloed vervolgens terug inspuiten bij de atleet. Ook Chris Mertens gebruikt deze behandelmethode, maar beweert niks met doping te maken te hebben. De grens tussen bloeddoping en intraveneuze ozontherapie is echter moeilijk te trekken. Zowel biopunctuur als ozontherapie zijn overigens verwant aan neuraaltherapie. Boegbeeld van de neuraaltherapie in België is gepensioneerd huisarts Ferdinand Mertens uit Rotselaar.
Middelberg wonderland
Rotselaar is niet alleen vanwege de familie Mertens bekend bij topatleten. In de periode dat Chris Mertens vader, Jules Pikuur, het kruim van de Belgische wielrenners behandelde, klopten sommigen bij het oprijden van de Rotselaarse Middelberg (waar huisarts Mertens is gevestigd) al wel eens aan bij het kuuroord Sol et Vita. Daar produceerde de Lanaakse priester Paul Bouts tot laat in de jaren ’90 allerlei wondermiddeltjes, voornamelijk op basis van koninginnebrij. Zelfs de grote Eddy Merckx vond in de jaren ’70 de weg naar de ijzerrijke Middelberg en kon voor zijn buitengewone prestaties rekenen op de hulp van de professor met de craniometer.
Ramon De Jonghe