Het bestuur van stichting Vrije School Noord en Oost Nederland, dat zes steinerscholen overkoepelt, krijgt de wind van voor van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).
Het bestuur ontbond de werkgroep nadat deze kritische vragen stelde. Volgens de GMR is de manier om naar een meer transparante structuur over te gaan het struikelblok voor het bestuur. Een tweede gevoelig punt heeft te maken met financiën. Een grote som geld is zoek en het bestuur weigert daar verantwoording over af te leggen. Het geld is opgegaan aan bestuursvergoeding.
Een tweede punt waarover de GMR opheldering wil is de bestuursvergoeding. In 2009 was die kostenpost 48.136 euro. Het bestuur weigert openheid te geven over de vergoedingen onder het mom dat aan privacy de voorrang wordt gegeven boven regelgeving.
Bron: De Stentor 19/02/2011
Men wil dus niet zeggen aan wie dat geld is uitgekeerd. Wie gaat in de stichting over financiën? Niemand minder dan Leo Stronks, die zowel voorzitter als penningmeester is. Leo Stronks is ook de grote baas van de Vereniging van vrijescholen in Nederland. Als het Stronks al lukt om bij slechts zes scholen bijna 50.000 euro per jaar aan bestuurvergoeding uit te keren zonder verantwoording af te leggen, wat gebeurt er dan met het geld dat ‘zijn’ vereniging ontvangt van de andere scholen? Geld dat gedeeltelijk van de ouders via de ouderbijdragen komt. In ‘Financiële ouderbijdrage’ kwam de manier waarop die worden geïnd al aan bod. Er kwam daarop een interessante vraag van iemand die het steinersysteem vrij goed kent.
Het is inderdaad nogal wat die ‘ouderbijdragen’. Steeds zien we dezelfde verklaring, de extra vakken (houtbewerken, koperslagen, mandenvlechten, boetseren, enz.).
Toch blijft de vraag inderdaad of dit dan zo veel moet zijn?
Dan volgt een ruwe berekening van wat die extra kosten waarvoor ouders fikse sommen op tafel leggen zoal dienen en komt het besluit: weer een vraag.
De conclusies laat ik over aan de lezer. Maar iedereen die deze gegevens voor ogen neemt begijpt dat op zijn minst een deel van de schoolgelden niet wordt aangewend voor de ‘extracuriculaire’ vakken. Waarvoor dan wel? Dat weet blijkbaar niemand.
Ondertussen heeft de manier waarop Leo Stronks en de medebestuurders van stichting Vrije School Noord en Oost Nederland omgaan met verantwoording van geldstromen al een tipje van de sluier opgelicht. Maar wordt er nog meer opgelicht?
Aanverwante artikelen
1 thought on “Crisis in Zutphen”