Rudolf Steiner in Nederland

Dit jaar is het 150ste geboortejaar van Rudolf Steiner. Midden juni zond het VPRO radioprogramma ‘Geschiedenis24‘ een gesprek uit over de grondlegger van de antroposofie en het steineronderwijs. Historicus en Steiner-kenner Bert ter Hoeve en cultuurhistoricus Arnold Labrie lieten hun licht schijnen op Rudolf Steiner.  Niet alleen de steinerschool, maar ook Steiners racistisch gedachtegoed komt aan bod en wordt in historisch perspectief geplaatst: ‘Het sluit aan op de gedachte van Nietsche en de übermensch’. En over de steinerschool: ‘Je wordt er niet alleen maar geïndoctrineerd.’

Opmerkelijk dat in het interview wordt beweerd dat Steiner is afgestudeerd in wis-, natuur- en sterrenkunde. Dat klopt helemaal niet: Steiner rondde nooit een opleiding aan een hogeschool of universiteit af.

Gerelateerde artikels

Racismedebat, Indoctrinatie, Kinderen als speelveld voor ideologische doelen, Rudolf Steiner werft

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Author: Ramon De Jonghe

10 thoughts on “Rudolf Steiner in Nederland

  1. 11:17 “het schijnt zo neen dat weet wel zeker..euh dat racisme dat weet ik uit ervaring wel zeker, dat hebben steinerscholen achter zich gelaten” Waarom zit dit dan toch in de montage? Heel vreemd, 1997 is toch ook weer niet zo lang geleden.

    De Duitse wiki stelt dat Steiner heel lang gestudeerd heeft in Wenen zonder een diploma te halen wegens een tekort aan financiële middelen. “Erst 1891 wurde er an der Universität Rostock mit einer Arbeit über Die Grundfrage der Erkenntnistheorie (später erweitert als Buch unter dem Titel Wahrheit und Wissenschaft erschienen) bei Heinrich von Stein zum Dr. phil. promoviert.”

    De anekdote over de lectuur van Kants KRV is onbelangrijk maar interessant: ” pas 14 jaar oud, had hij reeds Die Kritik der Reinen Vernunft, het hoofdwerk van Immanuel Kant, gelezen.” (wiki.nl) — ” Mit 16 Jahren las er nach eigenen Angaben bereits Kants Kritik der reinen Vernunft.” (wiki.de). Verder lijkt de Nederlandstalige wiki wel vertaald van de Duitse. In dat opzicht is het interessant dat deze passage NIET vertaald werd:

    Die ersten von Steiner herausgegebenen Goethe-Bände wurden allgemein mit Wohlwollen aufgenommen und in manchen Rezensionen sogar außerordentlich gelobt. Sie trugen erheblich dazu bei, das naturwissenschaftliche Werk Goethes, der bislang fast ausschließlich als Dichter wahrgenommen worden war, bekannt zu machen.

    Maar dan komt het:

    Schon früh und bald mit zunehmender Schärfe wurde allerdings bemängelt, dass Steiner in seinen Einleitungen nicht Goethes Weltanschauung darstelle, sondern seine eigene. Auf besonders scharfe und teils vernichtende Kritik stieß Steiners philologische Arbeit im Rahmen der Weimarer Ausgabe, wo ihm zahlreiche handwerkliche Fehler und Nachlässigkeiten angelastet wurden. Steiner selbst, der anfangs mit großem Engagement an die Herausgebertätigkeit herangegangen war, betrachtete die Arbeit im Weimarer Archiv zunehmend als drückende Last und schrieb später, dass er auf das dort Geleistete „nie besonders stolz gewesen“ sei.

  2. Steiner wilde graag professor worden, maar dat ging niet: zijn doctorstitel was niet gecertificeerd.

    (…) In Wien konnte sich Steiner (wohl gegen Ende der 1880er Jahre) nach der Moglichkeit einer Promotion erkundigt haben, die aber aufgrund seines Realschulabschlusses und seiners (ohnehin fehlenden) Examens an der Technischen Universitat Wien nicht moglich war. (GA 28, 148) (…) H. Zander, Anthroposophie in Deutschland, VDH en Ruprecht, p. 503

    Zijn gebrek aan academische slagkracht verklaart misschien waarom Steiner zo te keer ging tegen de academische wereld waar hij geen voet aan de grond kreeg en zich dan maar opwierp als zelfverklaard helderziende. Steiner verwierf vooral bekendheid als occultist. http://nl.wikipedia.org/wiki/Occultisme

    Steiner was ook Rex Summus Sanctissimus (Hoogste en Heiligste Koning) (!) in de Ordo Templi Oriënti http://nl.wikipedia.org/wiki/Ordo_Templi_Orientis, een geheim genootschap met als bekendste representant Aleister Crowley.

    (…) Die deutsche Sektion des O.T.O wurde von 1906 bis 1914 von Rudolf Steiner, dem Begründer der Anthroposophie geleitet, der den höchsten Grad („Summus Rex“) erreicht hatte.[1] (…) http://de.wikipedia.org/wiki/Ordo_Templi_Orientis

  3. R Steiner was een waar genie, later inwijde met een zeer hoog bewustzijnsniveau.

    Zijn levensloop (en karma) bepaalde dat hij studeerde aan de Tschnische Hogeschool te Wenen .Vakken : natuurkunde ,scheikunde ,wiskunde en biologie .

    1882 :opdracht vr Goethes natuurwetenschappelijke geschriften (GA 1 1884)
    1884: Griundlinien einer Erkenntnistheorie der Goetheschen Weltanschauung ( GA 2 Waarnemen en denken )
    1891/92 :Waarheid en wetenschap GA 3 ….enz

    Ontmoeting met vele belangrijke geleerden …oa von Hartmann , H Grimm

    1891 : promotie te Rostock als Doktor in de Filosofie met proefschrift .
    1892 : bewerking van het proefschrift en uitgave onder de titel ” Waarheid en wetenschap ”
    1894 : De “filosofie der vrijheid” ….enz …enz

    een waar genius , ingewijde , vér boven alle andere geleerden ,
    Wees ook op fouten en misverstanden bij vele andere geleerden, vooral universitairen.
    Niemand minder dan hij kon weten welke de beste schoolmethodens en pedagogsiche methoden waren .

    Maar of de mens deze toepaste op de juiste manier is wel wat anders .

    Had helemaal geen racistisch gedachtegoed , maar de ontwikkeling der rassen is
    gewoon door velen meestal ‘bewust niet goed begrepen.
    Net zo wordt het gedachtegoed afgedaan als een ‘indoctrinatie ‘ , wat de zuiverste
    onwaarheid is!

    Volgens wat je hier leest , staat men daar bijgevolg nog heel ver van af .

  4. Hallo ArteMIS,

    Wat een toeval dat je juist deze nickname kiest, want je hebt het zooo misgeschoten.
    Heb je ooit dat gedachtengoed van Steiner waar je zo mee dweept echt beroepsmatig nagestreefd?????
    Geef me een echt verhaal en ik neem je serieus.

  5. Waar kan ik nu iets zinnigs over zijn werk te weten komen??? Dat ze allemaal een hoog zelfbeeld hebben kan ik nog begrijpen. Zo’n mensen moeten er ook zijn. Maar dat we ze daarom klakkeloos moeten geloven en volgen??? Ik kan trouwens niets anders vinden dan loze woorden in deze teksten.

    grt Erika

  6. Er zijn volgelingen die het werken voor Rudolf Steiner als onmenselijk hebben ervaren. Ik schreef daar op 13/10/2008 een stukje over: Masker

    (….) De verering van Steiner is goed te zien in een documentaire die deel uitmaakt van een reeks met als thema ‘Magische namen’. Alhoewel de film ondertussen al 30 jaar oud is, kan hij nog altijd actueel worden genoemd. In de documentaire schetst de Zwitserse filmmaker Roman Brodmann een portret van Rudolf Steiner, waarvoor hij de medewerking kreeg van het bestuur van het Goetheanum. We zien enkele oudleerlingen van Rudolf Steiner de revue passeren. Ook hier weer de mateloze bewondering en liefde voor hun geestelijke vader. Maar wat meer opvalt, is dat ze zich aan hem gemeten, zo klein en onvolkomen lijken te vinden. Een oude vrouw die, met een gelukzalige blik op oneindig, aangeeft hoe veeleisend Steiner voor zijn medewerkers was, antwoordt op Brodmanns vraag of het niet onmenselijk was dat Steiner steeds het maximum van iedereen verlangde, na enige aarzeling: ‘Ja’. (…)

    Er is overigens een bijzondere getuigenis (ik vind ze nu niet dadelijk) van een van de kinderen van het gezin Specht (waar Steiner tijdens zijn studie in Wenen onderdak vond). Daarin staat dat Steiner vaak heel lang alleen op zijn kamer zat en dan allerlei hallucinante wartaal uitkraamde, wat bij de leden van het gezin de nodige angst opriep. Steiner was er ook berooid aan toe en het gezin was dan ook verbaasd toen ze Steiner later terugzagen en die chique gekleed ging.

    Een en ander had te maken met dat Steiner ondertussen een leidende figuur bij de Theosofen was geworden en zich daardoor in ‘hogere kringen’ kon begeven. Op academisch vlak had Steiner het niet weten te maken.

    Toegevoegd 12/03/2012

    „Eine Zeit der Not begann: Das ‚Magazin für Litteratur‘, das er – nicht lange – mit Otto Erich Hartleben herausgab, konnte nicht einträglich gestaltet werden und er hat allzu lang arg gehungert. Ich bin heute noch davon überzeugt, dass diese Hungerzeit, verbunden mit seiner ohnehin eigenwilligen Art, zu Halluzinationen geführt hat, die ihm als ‚geistige Erfahrungen‘ galten und die ihn zur Theosophie gebracht haben. […] Als Steiner wieder nach Wien kam, waren wir freudig erstaunt: er fuhr im Auto in kostbarem Pelz vor […] und war sorgenlos: die theosophische, später die anthroposophische Gesellschaft hatte ihn zu gewinnen gewusst und hatten wohl daran getan – in kürzester Zeit war er der Meister und Kopf der Bewegung geworden und seine Anhänger zählten und zählen in die Hunderttausende.“

    Richard Specht, Aus Rudolf Steiners Jugendzeit, in: Neues Wiener Journal, 26. April 1925; uit Wolfgang G. Vögele, Der andere Rudolf Steiner, 2005, p. 108.

    Link naar Wikipedia

  7. @ Ramon,

    die 2 laatste alineas in je vorige post ,

    bewuste misleiding en roddels …

    kan niet anders dan van een verwarde steiner ondeskundige komen , ….

  8. [Moderatie: Artemis, als jij hier uitsluitend komt om voortdurend te herhalen dat mensen Steiner niet begrijpen, daar dan ook nog bij gaat schelden op andere deelnemers aan de discussie en weigert in te gaan op hun vragen, zullen je reacties voortaan worden gemodereerd.]

    lekker ,
    laat de leugen maar verder regeren ….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *